Determination of Arrears

If you do not agree with the amount of back child support (arrears) the child support agency says you owe, you may ask the child support agency for an administrative review of your account pursuant to Family Code §15726.  The child support agency must respond to your request within sixty days.  In the review, the local child support agency shall consider all evidence and defenses submitted by either parent on the issues of the amount of support paid or owed.  
In addition to or in lieu of an administrative review, any party to an action involving child support enforcement services of the local child support agency may request a judicial determination of arrearages.  Determination of arrears by a court is final.  Once set by the court, there is no re-litigation of the amount in the future.

To request a judicial determination of arrears, you must file a motion with the court and provide the court with:

· a monthly breakdown of the amounts ordered for child support
· the amounts paid by you
· any other relevant information, including affirmative defenses
If you do not agree that all your payments were recorded and/or you believe you deserve credit for additional payments, provide adequate proof of the payments you say were not recorded or credited.  For instance, if you paid by check, provide copies of the check(s), front and back, showing the check was negotiated.  If you paid by money order, provide a copy of the money order and proof it was negotiated.  If you claim you paid in cash, provide a signed receipt from the other parent.   

If you claim the child(ren) lived with you for an extended period of time during which you provided support for them in excess of the court ordered monthly amount, provide proof, such as a notarized letter from the other parent, a court order for custody, or school records, medical records, or other records showing the child(ren) were in your custody during the period in dispute.  Declarations under penalty of perjury from disinterested third parties may also be submitted as evidence.  

If your child emancipated and you believe you were charged support after the child was emancipated, provide proof such as a copy of the child’s high school graduation certificate, proof of marriage, proof of enlistment in the military, or proof that the child is over the age of 18, not enrolled in high school.  California law requires child support up until age 19 if the child is still a full time high school student living with the other parent.






