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Rule 1.300 Language Access in Court-Ordered Services 
Frequently Asked Questions (September 2019) 

 
Keeping Track of Service Providers 
 
Q: How should courts communicate with their justice partners and local service 
providers in the community?  Who in the court can do that? 
 
This will vary by court. In many counties, court clerks maintain lists of approved 
providers in various areas of law and will have lines of communication established with 
community providers. The county Probation department has a role in formally approving 
certain service providers, such as those that provide batterer intervention programs, and 
may already have a means of communicating with court clerks to regularly supply this 
information. In some courts, Language Access Representatives (LARs) are well-
positioned to communicate with the various justice partners and community providers 
that offer services to litigants, while in other courts, self-help center staff have the most 
contact with both service providers and litigants. Form LA-350 Notice of Available 
Language Assistance—Service Provider can be distributed on an annual basis to justice 
partners and community providers, which will allow them to provide updated information 
on the language assistance they provide. Courts may also want to consider customizing 
and posting content on their local court websites that describes the process for notifying 
the court about language assistance offered by justice partners and community 
providers, and can refer agencies to the Language Access Toolkit page that provides 
resources specifically for these community providers. 
 
Forms and Other Materials 
 
Q: Are the new forms translated? To which languages and how can courts access 
this resource? 
 
The LA-400 and the LA-450 are available in the following languages: 
 
Chinese 
LA-400 C Service Not Available in My Language: Request to Change Court Order  
LA-450 C Service Not Available in My Language: Order 
 
Russian 
LA-400 R Service Not Available in My Language: Request to Change Court Order 
LA-450 R Service Not Available in My Language: Order 
 
Spanish 
LA-400 S Service Not Available in My Language: Request to Change Court Order 
LA-450 S Service Not Available in My Language: Order 
 
 

https://www.courts.ca.gov/documents/la350.pdf
https://www.courts.ca.gov/documents/la350.pdf
https://www.courts.ca.gov/42718.htm
https://www.courts.ca.gov/documents/la450.pdf
https://www.courts.ca.gov/documents/la400c.pdf
https://www.courts.ca.gov/documents/la450c.pdf
https://www.courts.ca.gov/documents/la400r.pdf
https://www.courts.ca.gov/documents/la450r.pdf
https://www.courts.ca.gov/documents/la400s.pdf
https://www.courts.ca.gov/documents/la450s.pdf
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Vietnamese 
LA-400 V Service Not Available in My Language: Request to Change Court Order 
LA-450 V Service Not Available in My Language: Order 
 
Q: Are the forms available in MSWord so we can customize them for our court? 
 
Judicial Council forms are not developed in Word, and therefore we cannot provide 
them in that format. The forms are provided as fillable, savable PDF forms. The forms 
are designed so any user can tab through the fields, fill them out and save the forms 
with relevant data, using nothing but the free software Adobe Reader. If you wish to 
convert forms yourself, we do ask that you make your request in writing, and that you 
agree to specific terms of use, as well as all applicable California Rules of Court and 
legislation. Please contact: 
Judicial Council of California 
Legal Services Office 
455 Golden Gate Ave, 5th Fl 
San Francisco, CA 94121 
 
Q: Are courts expected to accept forms completed in another language? 
 
No, the business of the court is to be conducted in English and the court will only accept 
forms in the English language. Translated forms and materials are made available to 
the public for educational purposes and for assistance with the completion of forms in 
English. 
 
Q: Will the materials for litigants be translated?   
 
The new web content will be translated into Spanish during the near term for posting on 
the mirror site of the California Courts Self-Help webpages. The LEP litigant fact sheet 
will also be translated into Spanish as soon as possible. Other languages will be added 
as budgets permit.   
 
Appointing and Paying for Interpreters 
 
Q: If a judge orders an interpreter to assist with a court-ordered activity outside of 
the courtroom, would the court then be responsible for providing interpreter 
services to an outside program? 
 
Rule 1.300 states that "Language services" are services designed to provide access to 
the legal system to limited English proficient court litigants and may include the 
following: in-person interpretation, telephonic interpreter services, video remote 
interpreting services, and services provided by assigned bilingual employees and 
bilingual volunteers. While a judge may order a LEP to undertake a program or service, 
the rule does not require that the program or service be provided by a court employee 
interpreter or an independent contractor interpreter. Courts have labor agreements 
known as memoranda of understanding (MOUs) with the unions representing court 

https://www.courts.ca.gov/documents/la400v.pdf
https://www.courts.ca.gov/documents/la450v.pdf
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employee interpreters. These MOUs define the scope of work that can be assigned to 
court interpreters, who primarily provide services for LEPs in the courtroom. Consistent 
with their Regional MOU, it is up to individual courts to decide: (1) how to allocate their 
court interpreter or bilingual staff resources for in-court services or programs; (2) 
whether they want to use telephonic or video remote services; and (3) whether they 
want to use technology to partner with other courts to help provide appropriate in-court 
language services for LEPs. The rule also does not require courts to provide interpreter 
or bilingual staff services to outside service providers. Form LA-350 Notice of Available 
Language Assistance—Service Provider allows providers to indicate to the court if they 
can provide services in different languages. 
 
Q: Does this rule require the use of certified interpreters? 
 
No. See answer above. 
 
Q: Are these assignments exempt from the provisions of Gov. Code sec. 
71802(c)(2) (the “100-day limit”)? 
 
The 100-day limit applies to independent contractors performing bargaining unit work 
when employee interpreters are unavailable. The 100-day limit may not apply 
depending on the regional MOU’s definition of bargaining unit work. Courts are 
encouraged to consult with their regional chair to determine if the limit applies.   
 
Q: If the court authorizes an interpreter for a program, will the court be 
reimbursed for the cost of the interpreter? 
 
If the interpreter service provided in court is attributed to a case number, the court will 
be reimbursed for the interpreter service provided in the court. Interpreter services 
provided outside the court will not be reimbursed. 
 
Q: Do you anticipate the Daily Activity Log (DAL) being modified to incorporate 
“outside the courtroom” activity? 
 
No. Instances of interpreter activity for court-ordered activities provided in the court 
should be reported like any other instance of language services provided in that case. 
 
Q: If the court authorizes an interpreter be present for a private program/service, 
and the court pays for the interpreter, will this cost be eligible for reimbursement 
via the CIP 0150037 fund? 
 
No. See above.  
 
Q: How do we allocate interpreter resources when some of our court-ordered 
services are offered by court personnel, while others are offered by outside 
agencies?  
 

https://www.courts.ca.gov/documents/la350.pdf
https://www.courts.ca.gov/documents/la350.pdf
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It is up to individual courts to decide how to allocate their court interpreter or bilingual 
staff resources for in-court services; whether they want to use telephonic or video 
remote services; and whether they want to use technology to partner with other courts 
to help provide appropriate in-court language services for LEPs. The rule does not 
require courts to provide interpreter or bilingual staff services to outside service 
providers. Form LA-350 Notice of Available Language Assistance—Service Provider 
allows providers to indicate to the court if they can provide services in different 
languages. 
 
Q: If our probate investigators are court employees, do we need to send an 
interpreter with them to conduct investigations for guardianships and 
conservatorships?   
 
Rule 1.300 requires each court to adopt procedures to enable limited English proficient 
court litigants to access court-ordered and court-provided programs, services, and 
professionals to the same extent as persons who are proficient in English. Depending 
on its resources, courts may elect a variety of ways to ensure language assistance is 
provided in these services, including but not limited to in-person support by bilingual 
employees or interpreters, and remote solutions such as telephonic interpretation and 
video remote interpretation. 
 

MOUs 
 
Q: Some MOUs with CFI preclude the court interpreter from going outside the 
courthouse. 
 
Courts should continue to follow the provisions of their MOUs and any other 
agreements with court employees and independent contractors. 
 
Q: How do we renegotiate MOUs with agencies, if the MOU is not between the 
court and the agency? (i.e., the county enters into the MOU) 
 
Authorized representatives from the court may want to get in touch with the county 
contact and let them know that the court is interested in assuring language access in 
these services going forward, to ensure that this issue is discussed the next time the 
MOU is negotiated. If the county receives federal funding, it will also be aware of these 
issues and will likely be willing to work with the court on a solution. 
 
Other Questions 
 
Q: Will courts be required to hire bilingual staff to help in non-courtroom areas? 
 
It is up to individual courts to decide how to allocate their court interpreter or bilingual 
staff resources for in-court services, consistent with MOU requirements. Courts will also 
decide whether they want to use telephonic or video remote services, and whether they 

https://www.courts.ca.gov/documents/la350.pdf
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want to use technology to partner with other courts to help provide appropriate in-court 
language services for LEPs. 
 
Q: What is the meaning of the September 1 implementation date? Do courts need 
to be in compliance with something on that date? 
 
The rule goes into effect on September 1, however, there is no expectation that courts 
will have all systems in place to support implementation of the rule by September 1.  
 
Q: How can I find out what other courts are doing? 
 
LARs and Interpreter Coordinators have their own listservs, which they often use to 
communicate about these issues. There will also be opportunities to share strategies 
and learn about the approaches of the courts to this issue at future meetings of the 
LARs.   
 
Q: How will you make these materials available to LARs, clerks, providers, and 
litigants? 
 
The materials have been distributed to Presiding Judges and Court Executive Officers 
at a recent meeting, to LARs through their listserv, to self-help centers on their listserv, 
and published on Court News Update. They are also available on the Language Access 
Toolkit and for court employees, on the Language Access Resource Center webpage of 
the Judicial Resources Network.  
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